Adó nem rezidenseknek

Ingatlanod van, de nem Tenerifén van az állandó tartózkodási helyed?  Adóznod kell!

„Sajnálom szegényt, a következőt, miattad fogom büntetni őt” szól Koncz Zsuzsa dala. Ez ugyan a szerelemről szólt, de így van ez Tenerifén a nem rezidensek személyi jövedelem adójával is.

Miután a külföldiek több évtizeden keresztül nem vallották be ingatlanjaik bérbeadásából származó jövedelmeiket, ezért egyetemes adózási szabályt vezettek be. E szerint, függetlenül attól, hogy az ingatlanodat bérbe adtad-e vagy sem, jövedelem bevételt feltételez az adóhivatal. Ezt az elméleti jövedelem bevételt az ingatlan kataszteri értéke után kell kiszámítani. Ezt az adót „nem bérbeadó adóként” is emlegetik.

Az adó mértéke EU állampolgároknak 19%. Az adó alapja a kataszteri érték 2%-a.  Amennyiben az önkormányzat a kataszteri érték felülvizsgálatát elvégezte és az a bevallást megelőzően 10 éven belül volt, akkor a számítási alapja 2% helyett 1,1%. 

Kataszteri érték és annak felülvizsgálata

Kataszteri érték az IBIU (helyi ingatlanadó) nyugtáján szerepel, ha valaki személyesen fizette be. Banki lehívás esetén sajnos a kivonaton tüntetik fel.  Viszont a jó hír az, hogy ITT elővarázsolhatod.

Először be kell írni azt a hivatkozási számot, amely a banki bizonylaton is szerepel (CSV Code), kipipálod, hogy nem vagy robot, tovább lépsz a következő oldalra, itt a NIE számot kérik, továbblépve már látod is az adataidat, a "Hecho Imponible" fülön pedig a kataszteri értéket.

Azt, hogy a kataszteri érték felülvizsgálata mikor volt, ITT tudod megnézni. Évszámot ne válassz, maradjon a "Todos los anos", második mező "S.C. Tenerife", harmadik mezőbe pedig a helység nevét írd. A következő oldalon már ott is van az év, amikor a felülvizsgálatot elvégezték.

Bevallási határidő:

Bevallást a 210-es nyomtatványon, a következő év december 31-ig kell beadni, több ingatlan esetén június 30-ig. Nem teljesítés esetén itt is van bírság és késedelmi pótlék.  

Természetesen személyi jövedelemadót egyéb más esetben is fizetni kell, bevallást különböző időpontokban beadni.

SZJA egyéb jövedelmek esetén

Személyi jövedelemadó bevallást kell tenned, amennyiben a spanyol adótörvény szerinti szokásos tartózkodási helyed nem Tenerifén van. Fizetni kell, ha az adott naptári évben 183 napnál kevesebb időt töltöttél el Spanyolországban és az alábbiak közül valamelyike érvényes rád

  • Ingatlantulajdona van, amely nem a fő lakhelye.
  • Spanyolországi jövedelme meghaladja a 22 ezer eurót.
  • Vállalkozó Spanyolországban.
  • Évente több mint 1.000 euró jövedelme van ingatlan bérbeadásból Spanyolországban.
  • Tőkenyeresége, vagy megtakarítás utáni jövedelme meghaladja az 1.600 eurót Spanyolországban.

Figyelem: Nem vagyok Spanyolországban sem könyvelő, sem adótanácsadó, ezért a fentieket csak figyelemfelhívó tájékoztatásnak szántam és nem teljeskörű. Mindenkinek a saját körülményeit mérlegelve kell eljárnia az éppen érvényes adótörvények szerint.