Tenerife csak magyarul

Covid, beutazás infók

Információk Tenerifére való utazáshoz, belépési feltételek, szükséges okmányok.

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken 2022.09.20.:

❗️ FONTOS VÁLTOZÁS ❗️

2022. szeptember 20-tól, tehát a mai naptól megszűnik a Spain Travel Health (SpTH) portál, mind a weboldal, és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazások sem működnek tovább. A Spanyolországba történő beutazáshoz NEM SZÜKSÉGES többé kitölteni az egészségügyi ellenőrzési űrlapot, és érkezéskor a repülőtéren nem kell bemutatni az SpTH QR-kódot.

Ez a rendelkezés a harmadik országokból érkezők beutazását könnyíti meg. Nekik továbbra is meg kell felelniük a Belügyminisztérium július 17-i INT/657/2020 számú rendeletében meghatározott kritériumoknak, amely a COVID-19 által okozott egészségügyi válság miatt a közrend és közegészségügy érdekében módosítja a harmadik országokból az Európai Unióba és a társult schengeni országokba történő, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozás alkalmazásának feltételeit, de ez már CSAK testhőmérséklet ellenőrzésből áll, amit 2022. október 20-án szintén eltörölnek és ezzel visszaáll a pandémia előtti szabad beutazási rendszer.

EMLÉKEZTETŐÜL A Kanári-szigetek egészségügyi hatóságának heti jelentése szerint jelenleg minden sziget a legalacsonyabb járványügyi besorolásban van, ami továbbra sem a COVID fertőzöttek, hanem a közülük kórházi ápolásra szorulók számára, tehát az egészségügyi hálózat terheltségi szintjére utal. Az utóbbi hetekben nem módosultak az EU tagországokból vagy a schengeni társult országokból érkezőkre vonatkozó be- és kiutazási szabályok. Nincs karantén kötelezettség, csak ajánlás arra az esetre, ha valaki megfertőződik. A mai naptól kezdve minden, Spanyolországba légi vagy vízi úton érkező utas járványügyi igazolás és SpTH regisztráció NÉLKÜL léphet be az országba. Azoknak tehát, akik nyaralásuk helyszínéül a Kanári-szigetek bármely tagját választják, bárhonnan is indulnak, nincs szükségük járványügyi igazolásra sem beutazáskor, sem a szigeteken töltött idő alatt.

❗️ FIGYELEM ❗️

Az EU tagországok közötti utazások során a magyar útlevél és személyazonosító igazolvány a lejárat napjáig érvényes. ORSZÁGON BELÜLI UTAZÁSOK Nincsenek érvényben lévő korlátozások.

HELYI JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOK A Kanári-szigeteken jelenleg sem a zárt, sem a szabad területeken nincs kötelezően előírt maszkviselés. Ajánlott a maszk folyamatos használata a COVID fertőzötteknek és a velük egy légtérben tartózkodóknak. Kötelező a maszk viselete a szociális és egészségügyi intézményekben, a látogatók és a dolgozók számára egyaránt, a légi és közúti tömegközlekedésben (buszon és villamoson), a függővasúton és a turistákat szállító buszokon, a hajók zárt tereiben és olyan hajókon, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres távolság betartása, kivéve az olyan kabinokat, amelyeken közös háztartásban élők osztoznak. BELÉPÉS MAGYARORSZÁGRA Nincsenek érvényben lévő korlátozások.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-..-.-.-

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken 2022.06.02.:

AZ EU TAGORSZÁGOKBÓL ÉS A SCHENGENI TÁRSULT ORSZÁGOKBÓL SPANYOLORSZÁGBA ÉRKEZŐ UTASOK FIGYELMÉBE!

 2022. június 2-ától az EU tagországokból és a Schengeni társult országokból légi vagy vízi úton érkező utasok járványügyi igazolás és SpTH regisztráció nélkül léphetnek be Spanyolországba.

 Azoknak tehát, akik nyaralásuk helyszínéül a Kanári-szigetek bármelyik tagját választják, a mai naptól nincs szükségük járványügyi igazolásra sem beutazáskor, sem a szigeteken töltött idő alatt.

 Érkezéskor továbbra is végeznek szúrópróbaszerű tesztelést azoknál az utasoknál, akik nem EU tagországból vagy a Schengeni társult országok valamelyikéből érkeznek Spanyolországba, és számukra betöltött 12 éves kortól változatlanul kötelező a járványügyi igazolás bemutatása.

 A Kanári-szigeteken jelenleg sem a zárt, sem a szabad területeken nincs kötelezően előírt maszkviselés. Kivételt képeznek a szociális és egészségügyi intézmények, ahol a látogatók és a dolgozók számára továbbra is kötelező a maszk folyamatos használata.

Akik ellátogatnak a szigetekre, tapasztalhatják, hogy sokan, elsősorban az itt élő külföldiek és a helyi lakosok változatlanul hordják a maszkot. A hatóságok kifejezett kérése, hogy mindenki tartsa tiszteletben ezt a döntést.

***************** 

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken 2022.05.03.:

???? EU TAGORSZÁGOKBÓL A KANÁRI-SZIGETEKRE UTAZÓK FIGYELMÉBE!
Érvényes: határozatlan ideig
A Spanyolországba légi úton érkező MINDEN 12. ÉLETÉVÉT BETÖLTÖTT UTASNAK rendelkeznie kell ezen okmányok EGYIKÉVEL:
❗️ VAGY a COVID-19 elleni oltásról szóló EU DIGITÁLIS COVID IGAZOLÁS, illetve ezzel egyenértékű uniós igazolás (https://ec.europa.eu/.../eu-digital-covid-certificate_hu)
❗️ VAGY az aktív fertőzésre vonatkozó diagnosztikai vizsgálatról szóló negatív igazolás,
❗️ VAGY a betegség átvészelését követő gyógyulásról szóló igazolás
A https://www.spth.gob.es/spain-validator weboldalon vagy a Spain Travel Health - SpTH - alkalmazásban (Android, iOS, Huawei) ELLENŐRIZHETI, hogy érvényes-e a járványügyi igazolása. Ha az igazolás érvényes, akkor az utasnak NEM KELL KITÖLTENIE az SpTh űrlapját és a spanyol repülőtérre érkezve a "VÍA NARANJA" (narancssárga út) jelzést kell követnie.
❗️ ❗️ ❗️ Ha NEM RENDELKEZIK érvényes EU digitális COVID igazolással vagy azzal egyenértékű uniós igazolással, akkor a https://spth.gob.es weboldalon vagy a Spain Travel Health - SpTH - alkalmazás (Android, iOS, Huawei) segítségével KI KELL TÖLTENIE az SpTH egészségügyi ellenőrzési űrlapot, MANUÁLISAN MEGADVA az oltási, gyógyultsági vagy diagnosztikai vizsgálat (teszt) igazolásának adatait.
Miután kitöltötte az űrlapot, a rendszer egy QR-kódot küld Önnek, amelyet beszálláskor és Spanyolországba érkezéskor egyaránt be kell mutatnia.
Az egészségügyi ellenőrzőponton kérhetik, hogy az SpTH érvényes QR kódján kívül mutassa be azt a dokumentumot is, amely igazolja a védőoltást, a diagnosztikai vizsgálatot (tesztet) vagy a gyógyultságot.
Ebben az esetben a spanyol repülőtérre érkezve a "VÍA AZUL" (kék út) jelzést kell követnie.
A Spanyolországba vízi úton érkező, minden 12. életévét betöltött utasnak rendelkeznie kell ezen okmányok EGYIKÉVEL, de tőlük NEM KÉRIK az SpTH űrlapjának kitöltését.
❗️ VAGY a COVID-19 elleni oltásról szóló EU DIGITÁLIS COVID IGAZOLÁS, illetve ezzel egyenértékű uniós igazolás,
❗️ VAGY az aktív fertőzésre vonatkozó diagnosztikai vizsgálatról szóló negatív igazolás,
❗️ VAGY a betegség átvészelését követő gyógyulásról szóló igazolás
Ezen a térképen, az indulási országot kiválasztva, megtalálják az egyes országokból történő beutazási feltételeket: https://www.mscbs.gob.es/.../spthRequisitosEntra.../home.htm
RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ
OLTÁSOK
Az EMA/WHO által engedélyezett vakcinákról szóló igazolások a teljes oltási program utolsó adagjának beadását követően 270 napon át érvényesek. Utazni a második (Janssen esetében az egyetlen) oltás dátumától számított 14 nap elteltével lehet. Emlékeztető oltás után az oltási bizonyítvány érvényessége további várakozási idő nélkül határozatlan idejűre változik.
Spanyolországban a beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Moderna.
Az EMA/WHO által nem engedélyezett vakcinákkal történt oltásokról kiállított igazolásokat is elfogadják abban az esetben, ha az utolsó beadott adag az engedélyezett vakcinák egyike és az oltás dátumától az utazás napjáig több, mint 14 nap, de nem több, mint 270 nap telik el.
A 18 év alatti gyermekek teljes oltási ütemtervét tartalmazó oltási bizonyítványnak nincs lejárati ideje.
TESZTEK
A Spanyolországba történő
MEGÉRKEZÉS ELŐTT 72 ÓRÁVAL ELVÉGZETT NAAT - nukleinsav-amplifikációs tesztek (pl. PCR, TMA vagy LAMP)
VAGY
A MEGÉRKEZÉS ELŐTT 24 ÓRÁVAL ELVÉGZETT RAT – ANTIGÉN GYORSTESZTEK
QR kóddal ellátott, angol, spanyol, német vagy francia nyelven kiállított negatív eredményét vagy az elvégzett teszt alapján az EESZT oldaláról letöltött EU digitális COVID igazolást fogadják el.
Ezen az oldalon ellenőrizhetik, hogy az elvégzett antigén tesztjük megfelel-e a beutazáshoz szükséges elvárásoknak:
GYÓGYULTSÁGI IGAZOLÁS
A legalább 11 nappal az első pozitív NAAT VAGY ANTIGÉN diagnosztikai tesztet követően, de legfeljebb a mintavétel időpontjától számított 180 nap elteltével kiállított gyógyultsági igazolásokat fogadják el. A beutazáshoz NEM ELEGENDŐ a pozitív NAAT vagy antigén diagnosztikai teszt nélkül kiállított orvosi igazolás.
???? VISSZATÉRÉS / BEUTAZÁS MAGYARORSZÁGRA
KÖZÚTON, VASÚTON, VÍZI ÉS LÉGI ÚTON – ÁLLAMPOLGÁRSÁGTÓL ÉS A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDETTSÉGTŐL FÜGGETLENÜL – JÁRVÁNYÜGYI KORLÁTOZÁS NÉLKÜL BE LEHET LÉPNI MAGYARORSZÁG TERÜLETÉRE,
azonban a beutazás egyéb, általános feltételeinek (pl. érvényes úti okmány) teljesülnie kell.

***************** 

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken 2022.02.25.:

A KANÁRI-SZIGETEKRE UTAZÓK FIGYELMÉBE!
A 2022. február 28-án 00:00 órától 2022. március 06-án 23:59 óráig érvényes lista szerint Magyarország teljes területe továbbra is a kockázatot jelentő térségek közé tartozik.
Az országok járványügyi besorolását megtalálják az alábbi táblázatban:

A Spanyolországba (Kanári-szigetekre is) történő beutazáshoz (tranzit esetén is), a belépéshez ÉLETKORTÓL FÜGGETLENÜL szükségük van az SpTH érvényes QR kódjára. Ezt a kódot az utazást megelőző 48 órán belül a www.spth.gob.es oldalon található űrlapok kitöltésével szerezhetik meg.
Légi úton érkezőknek: https://www.spth.gob.es/create
Vízi úton érkezőknek: https://spthm.puertos.es/passenger-data
Szárazföldön érkezőknek: Jelenleg nem kötelező, de az anyaországból a Kanári-szigetekre induló komphajókon kérik. Nekik a vízi úton érkezők számára letölthető QR kódot kell bemutatniuk.
A BEUTAZÁSHOZ BETÖLTÖTT 12 ÉVES KORTÓL KÖTELEZŐ

- VAGY AZ OLTÁSOK
- VAGY A GYÓGYULTSÁG
- VAGY A NEGATÍV TESZT
ALAPJÁN KIÁLLÍTOTT EU DIGITÁLIS COVID IGAZOLÁS.
(A "vagy" szó választási lehetőséget jelent.)

OLTÁSOK

Az EMA/WHO által engedélyezett vakcinákról szóló igazolások a teljes oltási program utolsó adagjának beadását követően 270 napon át érvényesek. Utazni a második (Janssen esetében az egyetlen) oltás dátumától számított 14 nap elteltével lehet. Emlékeztető oltás után az oltási bizonyítvány érvényessége további várakozási idő nélkül határozatlan idejűre változik.
Spanyolországban a beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Moderna.
Az EMA/WHO által nem engedélyezett vakcinákkal történt oltásokról kiállított igazolásokat is elfogadják abban az esetben, ha az utolsó beadott adag az engedélyezett vakcinák egyike és az oltás dátumától az utazás napjáig több, mint 14 nap, de nem több, mint 270 nap telik el.
GYÓGYULTSÁGI IGAZOLÁS
A legalább 11 nappal az első pozitív NAAT diagnosztikai tesztet követően, de legfeljebb a mintavétel időpontjától számított 180 nap elteltével kiállított gyógyultsági igazolásokat fogadják el. A beutazáshoz NEM ELEGENDŐ a pozitív NAAT diagnosztikai teszt nélkül kiállított orvosi igazolás.
TESZTEK
A Spanyolországba történő
MEGÉRKEZÉS ELŐTT 72 ÓRÁVAL ELVÉGZETT NAAT - nukleinsav-amplifikációs tesztek (pl. PCR, TMA vagy LAMP)
VAGY
A MEGÉRKEZÉS ELŐTT 24 ÓRÁVAL ELVÉGZETT RAT – ANTIGÉN GYORSTESZTEK
QR kóddal ellátott, angol, spanyol, német vagy francia nyelven kiállított negatív eredményét fogadják el.
Ezen az oldalon ellenőrizhetik, hogy az elvégzett antigén tesztjük megfelel-e a beutazáshoz szükséges elvárásoknak:
Ha a fent felsorolt feltételek egyike sem teljesül, akkor az utazó nem kaphatja meg az SpTH beutazáshoz szükséges QR kódját.
TESZTELÉS ÉRKEZÉSKOR
Az érkezést követően a Kanári-szigetek egészségügyi hatósága TOVÁBBRA IS bárkit kötelezhet arra, hogy akár a helyszínen (ingyenes), akár a beutazást követő 48 órán belül (önköltséges) tesztelésen vegyen részt, függetlenül attól, hogy oltott, gyógyult vagy érvényes negatív teszttel érkezett.
Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, a beutazó 7 napra karanténba kényszerül.

SZÁLLÁSHELYEK
A Kanári-szigeteken a szálláshelyek kérik az érvényes járványügyi igazolásokat, de saját hatásörben dönthetnek arról, hogy milyen oltásokat és mennyi ideig fogadnak el. Utazás előtt feltétlenül egyeztessen a kiválasztott szálláshellyel!
MASZKVISELÉS
Megszűnt a kültéri maszkviselési kötelezettség, de zsúfolt kültereken a maszk használata továbbra is ajánlott.
AHOL BETÖLTÖTT HAT ÉVES KORTÓL KÖTELEZŐ A MASZK HASZNÁLATA
- bármely közhasználatú vagy a nyilvánosság számára elérhető zárt térben
- azokon a nagy létszámú szabadtéri rendezvényeken, ahol a résztvevők állnak, illetve ahol ülnek, de nem tartható meg folyamatosan a legalább 1,5 méteres biztonsági távolság
- a tömegközlekedési eszközökön (légi, közúti és vasúti közlekedésben egyaránt), beleértve az utasperonokat, állomásokat, megállókat
- a kötélpályákon (Teide Teleférico)
- a szervezett és magán személyszállításban minden esetben, amikor a járművek utasai nem élnek közös háztartásban (csoportos kiránduások)
- hajók zárt terében, valamint a kültéri zónákban akkor, ha nem tartható folyamatosan a 1,5 méteres biztonsági távolság, kivéve a közös háztartásban élők esetében


Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken 2022. január 26:

FONTOS VÁLTOZÁS AZ EURÓPÁN BELÜLI UTAZÁSOK SZABÁLYAIBAN  2022.02.01.-től

2022. január 25-én az EU-27 elfogadta azt a kezdeményezést, miszerint az utazási korlátozásokat ne az indulási ország járványügyi besorolásához, hanem az utazó egyéni egészségügyi helyzetéhez igazítsák.

A javaslat lényege, hogy az EU digitális COVID igazolással rendelkezők további korlátozások nélkül utazhassanak az unió területén belül.

Ennek értelmében a teljes oltási programot, a betegségből való közelmúltbeli felépülést vagy az utazás előtti negatív tesztet igazoló uniós EU digitális COVID igazolással rendelkező utasok mentesülnek a karantén vagy a célállomásra való megérkezéskor elvégzendő további diagnosztikai vizsgálatok alól.

 

OLTÁSOK

Az EMA/WHO által engedélyezett vakcinákról szóló igazolások a teljes oltási program utolsó adagjának beadását követő 14. nap után 9 HÓNAPON ÁT érvényesek. Ha az illető megkapja az emlékeztető oltást, akkor az oltási bizonyítvány érvényessége határozatlan idejűre változik.

Spanyolországban a beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Moderna.

Az EMA/WHO által nem engedélyezett vakcinákkal történt oltásokról kiállított igazolásokat is elfogadják abban az esetben, ha az utolsó beadott adag az engedélyezett vakcinák egyike és az oltás dátumától az utazás napjáig több, mint 14 nap, de nem több, mint 9 hónap telik el.

GYÓGYULTSÁGI IGAZOLÁS

A legalább 11 NAPPAL az első pozitív NAAT diagnosztikai tesztet követően, de legfeljebb a mintavétel időpontjától számított 180 nap elteltével kiállított gyógyultsági igazolásokat fogadják el. A beutazáshoz NEM ELEGENDŐ a pozitív NAAT diagnosztikai teszt nélkül kiállított orvosi igazolás.

TESZTEK

A Spanyolországba történő megérkezés előtt 72 ÓRÁVAL elvégzett NAAT - nukleinsav-amplifikációs tesztek (pl. PCR, TMA vagy LAMP) vagy a megérkezés előtt 24 ÓRÁVAL elvégzett RAT – antigén gyorstesztek, QR kóddal ellátott, angol, spanyol, német vagy francia nyelven kiállított negatív eredményét fogadják el.

FÁBÓL VASKARIKA – ez saját véleményem, mivel:

Az EU általános ügyekért felelős miniszterei által jóváhagyott változtatások csak ajánlások és nem bírnak kötelező érvénnyel, tehát a tagországok eltérhetnek ezektől az új szabályoktól és további beutazási korlátozásokat vezethetnek be. Utazás előtt mindig tájékozódjanak a célország beutazási szabályairól!

 

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken

2021. december 29.

A KANÁRI-SZIGETEKRE UTAZÓK FIGYEMÉBE!

A 2021. december 30-án 00:00 órától 2022. január 05-én 23:59 óráig érvényes lista szerint MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETE továbbra is a kockázatot jelentő térségek közé tartozik.

Az országok járványügyi besorolását megtalálják a mellékelt táblázatban.

https://www.mscbs.gob.es/.../Anexo_II_paises_y_zonas_de...

Ennek értelmében az alábbi beutazási feltételek maradnak érvényben:

Azoknak, akik egyenesen Magyarországról vagy a listán szereplő más, kockázatot jelentő országok vagy területek valamelyikéből, illetve azok érintésével érkeznek Spanyolországba (tranzit esetén is), a belépéshez ÉLETKORTÓL FÜGGETLENÜL szükségük van az SpTH érvényes QR kódjára. Ezt a kódot az utazás megkezdése előtt legfeljebb 48 órával a www.spth.gob.es oldalon található űrlapok kitöltésével szerezhetik meg.

Légi úton érkezőknek: https://www.spth.gob.es/create

Vízi úton érkezőknek: https://spthm.puertos.es/passenger-data

Szárazföldön érkezőknek: Jelenleg nem kötelező, de az anyaországból a Kanári-szigetekre induló komphajókon kérik. Nekik a vízi úton érkezők számára letölthető QR kódot kell bemutatniuk.

A BEUTAZÁSHOZ BETÖLTÖTT 12 ÉVES KORTÓL KÖTELEZŐ:

VAGY az oltási igazolás alapján,

VAGY a gyógyultsági igazolás alapján,

VAGY az utazás előtt 72 órán belül végzett PCR / vagy 48 órán belül végzett antigén teszt negatív eredménye alapján letöltött EU digitális COVID igazolás

(https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal)

OLTÁSOK: Az EMA/WHO által engedélyezett vakcinákról szóló igazolások a teljes oltási program (ez lehet egy, kettő vagy három oltás) utolsó adagjának beadását követő 14. nap után 270 napon át érvényesek.

Spanyolországban a beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Moderna.

FONTOS: Az EMA/WHO által nem engedélyezett vakcinákkal történt oltásokról kiállított igazolásokat általában elfogadják abban az esetben, ha az utolsó beadott adag az engedélyezett vakcinák egyike és az oltás dátumától az utazás napjáig több, mint 14 nap, de nem több, mint 270 nap telik el.

GYÓGYULTSÁGI IGAZOLÁS: A legalább 11 nappal az első pozitív NAAT diagnosztikai tesztet követően, de legfeljebb a mintavétel időpontjától számított 180 nap elteltével kiállított gyógyultsági igazolásokat fogadják el. A beutazáshoz NEM ELEGENDŐ a NAAT diagnosztikai teszt nélkül kiállított orvosi igazolás.

TESZTEK: A Spanyolországba történő megérkezés előtt 72 órával elvégzett NAAT - nukleinsav-amplifikációs tesztek (pl. PCR, TMA vagy LAMP) vagy a megérkezés előtt 48 órával elvégzett RAT – antigén gyorstesztek negatív eredményét fogadják el.

FIGYELEM!

A megérkezést követően a Kanári-szigetek egészségügyi hatósága bárkit kötelezhet arra, hogy a beutazást követő 48 órán belül tesztelésen vegyen részt, függetlenül attól, hogy oltott, gyógyult vagy érvényes negatív teszttel érkezett. Erről részletesebben az oldalon december 11-én közzétett tájékoztatóban olvashatnak.

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBÓL VAGY ÉSZAK-ÍRORSZÁGBÓL ÉRKEZŐK FIGYELMÉBE:

Az Egyesült Királyságból és Észak-Írországból a Kanári-szigetekre (Spanyolországba) turisztikai céllal érkezők BEUTAZÁSÁNAK FELTÉTELE AZ ÉRVÉNYES OLTÁSI BIZONYÍTVÁNY bemutatása.

Spanyolország megtagadhatja a belépést az ezen országokból érkező olyan utazóktól, akik nem rendelkeznek az Egészségügyi Minisztérium által elismert oltási igazolással.

Mindazoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Királyság vagy Észak-Írország érintésével érkeznek a Kanári-szigetekre, rendelkezniük kell az oltás / gyógyultság / teszt alapján kiállított EU digitális COVID igazolással.

Az SpTH érvényes QR kódja életkortól függetlenül ebben az esetben is szükséges a Spanyolországba történő belépéshez.

A KÜLÖNÖS KOCKÁZATOT jelentő országokból és térségekből, illetve azok érintésével a Kanári-szigetekre (Spanyolországba) érkező utasok az oltási / gyógyultsági igazolás és az SpTH érvényes QR kódja MELLETT kötelesek bemutatni a SARS-CoV-2 teszt negatív eredményét is!

Ezeknek az országoknak a listája a csatolt PDF dokumentumban "Países de alto riesgo" címszó alatt található.

SPANYOLORSZÁGON BELÜLI ÁTSZÁLLÁS!

A Kanári-szigetekre az ország bármely területéről légi vagy tengeri úton érkező 12. életévüket betöltött utasok kötelesek az alábbi igazolások VALAMELYIKÉT spanyol vagy angol nyelven bemutatni:

- COVID19 ELLENI VÉDŐOLTÁSRÓL SZÓLÓ IGAZOLÁS

Elfogadható abban az esetben, ha az utazás megkezdése előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 270 nappal kapták meg a COVID19 elleni védőoltás utolsó adagját, vagy 120 napon belül, de legalább 15 nappal az utazás előtt kapták az első dózist. Ezektől eltérő esetekben kötelező az aktív fertőzésre vonatkozó negatív diagnosztkai teszt bemutatása.

Elfogadott oltások: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Moderna

- AZ AKTÍV FERTŐZÉSRE VONATKOZÓ NEGATÍV DIAGNOSZTIKAI TESZT

Az érkezés előtt 72 órával elvégzett NAAT - nukleinsav-amplifikációs tesztek (pl. PCR, TMA vagy LAMP) vagy érkezés előtt 48 órával elvégzett RAT – antigén gyorstesztek

- BETEGSÉG ÁTVÉSZELÉSÉRŐL SZÓLÓ IGAZOLÁS, ami alátámasztja, hogy a megbetegedés az utazás időpontja előtt kevesebb mint 6 hónappal zajlott le. Ennél régebben történt megbetegedés esetén kötelező az aktív fertőzésre vonatkozó negatív diagnosztkai teszt bemutatása.

Országon belüli utazásnál NEM KELL negatív tesztet bemutatniuk:

- a 12 év alatti gyermekeknek

- azoknak, akik igazolni tudják, hogy - lakóhelyüktől függetlenül – nem tartózkodtak 72 óránál hosszabb ideig a Kanári-szigetek Autonóm Közösség területén kívül

- a Kanári-szigetek Autonóm Közösség területén átutazó tranzit utasoknak, akiknek a célállomása egy másik ország

A Kanári-szigeteken minden hivatalos szálláshely kéri az érvényes járványügyi igazolásokat, de saját hatásörben dönthetnek arról, hogy milyen oltásokat és mennyi ideig fogadnak el. Utazás előtt feltétlenül egyeztessen a kiválasztott szálláshellyel!

A Kanári-szigeteken a maszk használata betöltött hat éves kortól a sziget járványügyi besorolásától függetlenül a zárt terekben és a szabad területeken egyaránt KÖTELEZŐ.

FIGYELEM!

A Kanári-szigetek színek szerinti besorolása egy helyben alkalmazott járványügyi kategória és csak a helyi szabályokat és korlátozásokat érinti, NINCS HATÁSSAL a beutazási, illetve a Magyarországra történő visszautazás szabályaira. Ez utóbbiról részletesebben az oldalon november 16-án közzétett tájékoztatóban olvashatnak.

 

VÁLTOZÁS A KARANTÉN SZABÁLYZATBAN

A Közegészségügyi Bizottság egyhangú határozata értelmében módosul az aktív fertőzésre vonatkozó COVID19 diagnosztikai tesztek pozitív bejelentését követő izolációs időszak.

A fertőzött személy számára kötelezően előírt karantén időtartama 7 napra csökken.

A karantént igénylő kontaktok (azaz a pozitív személy nem oltott közvetlen kapcsolatai) számára kötelezően előírt karantén időtartama szintén 7 napra csökken.

Abban az esetben, ha valakinek akár érkezéskor, akár a nyaralás alatt pozitív lesz a COVID19 diagnosztikai tesztje, ezt haladéktalanul be kell jelentenie a 900 112 061-es telefonszámon.

Aki az érkezésor történő tesztelésen mutat pozitív eredményt, annak saját költségén kell olyan szállásra vonulnia, ahol COVID19 fertőzötteket helyeznek el. Ezzel kapcsolatban a fenti telefonszámon kérhet részletesebb felvilágosítást. Az érkezéskor történő tesztelésről részletesebben az oldalon december 11-én közzétett tájékoztatóban olvashatnak.

Aki a nyaralás alatt fertőződik meg és az előírásoknak megfelelő, hivatalos szálláshelyen tölti a szabadságát, annak a Kanári-szigetek Kormánya és az AXA Biztosító egyezménye értelmében a biztosító állja az extra szállás költségét. Akit ez érint (tehát CSAK a fertőzött utas!) a hotel recepcióján kérhet bővebb tájékoztatást.

 

Kapcsolat

E-mail: 5d4d26e87bf4163375a3b800e279f4b0

Szavazás

Melyik állítás igaz rád ?

Szavazok

Hírek - Blog