Búcsú az óévtől, Tenerifén szőlőszemekkel

2021.12.28.

Ha Tenerifén búcsúztatod az óévet, tudnod kell, itt nem a lencséé a főszerep. Jó előre be kell szerezned a szőlőt, nehogy a nagy kereslet miatt lemaradj az éjféli rituáléról.

Pontosan éjfélkor 3 másodperces időközönként megszólal a 12 harangszó . Mindegyik harangszónál a szádba veszel 1-1 szőlőszemet, miközben végig gondolod mind a 12 kívánságodat.

Honnan ered ez a hagyomány? Különböző hiedelmek léteznek az újév köszöntésének ezen módjáról. Sokan azt állítják, hogy 1882-ből származik. Ekkoriban a polgárság pezsgőt ivott és szőlőt evett a szilveszteri vacsorán, majd a harangjátékok alatt.

Egy másik elmélet szerint 1909-ben nagyon jó szőlőtermés volt és a termelők úgy döntöttek, hogy „szerencsét hozó szőlőként” értékesítik a termést.

Az évek során a hagyomány csiszolódott. Van aki úgy véli, a 12 szőlőszem megegyezik az év 12 hónapjával, míg mások meg vannak győződve arról, hogy minden szőlőszem esetében teljesül 1-1  kívánság.

Ezen kívül még számtalan hagyomány, rituálé él amelyek sokakat megnyugtatnak, és reményt adnak céljaik elérésében:

Viselni kell valami pirosat.
A vörösről hagyományosan úgy gondolják, hogy „jólétet hoz” (különösen a szerelemben). Nem ritka tehát az a gondolat, hogy sokan szívesebben választanak ilyen színű ruhát vagy valamilyen kiegészítőt, hogy belépjenek a szerencsét vonzó új évbe .

Egy gyűrű a pezsgőspohárban.
Ezt sokan megpróbálják. A babona azt súgja, hogy ezzel az egyszerű gesztussal pénzt vonzunk a következő évben. Ki ne szeretne nagyobb pénzhez jutni.

Kívánságlista.
Vacsora előtt kell írni „három kívánságot” az új évre, majd a papírt összehajtani. Hagyd ráragasztva a bőrödre egész vacsora közben, és szilveszter éjjelén el kell égetni.

Csókolj meg valakit az ellenkező nemből.
Ha igazán szeretnél társat találni jövőre, ez a te kis gesztusod. Amikor gratulálsz és jókívánságaidat fejezed ki az évfordulón, elsőként egy ellenkező neműnek tedd, és próbáld megcsókolni.

Jobb lábbal lépj be az újesztendőbe.
Arról van szó, hogy az első láb, ami 12 ütés után a földre lép, az a jobb láb legyen. A balt, a balsorsot hagyd hátra!

Egyél lencsét.
Azt mondják, ha lencsét eszel az év utolsó napján, ezzel biztosítod a következő 12 hónap jólétét.

Színes gyertyák.
Jól nézd meg a gyertyákat éjszaka. Minden szín más-más szerencsét idéz: a kék nyugalmat hoz az új évbe, a sárga a bőséget, a piros szenvedélyt, a zöld gyertyák az egészséget szolgálják.

A ház legyen kivilágítva, minden lámpa felkapcsolva.
Ne maradjon benne sötét sarok.  Ezzel „tisztán” jön az új év, „hazugságok, sötét és negatív energiák nélkül”.

Nyissad ki az ajtót.

Amikor vége az évnek, és már az új évben vagyunk, néhány bőröndnek kell lennie az ajtóban, ha azt szeretnéd, hogy az év sok utazást hozzon.

Kifordítom-befordítom a fehérneműt.
Azt mondják, ha kifordítod a fehérneműdet az év utolsó óráiban, majd újévkor a megszokott módon rakod le, akkor az év folyamán minden eddiginél jobban tele lesz a szekrényed ruhákkal.

Egy vödör víz reggeltől éjfélig.
Azok számára, akik hisznek az energiákban, ez a kedvencük. Egy vödöröt vízzel kell megtölteni az év utolsó napjának reggelén. Azt feltételezik, hogy éjfélig magába szívja az összes rossz energiát, amit azután   lehúzol a WC-én, hogy soha többé ne jöjjön vissza!

Sok szerencsét!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!