Adózás Tenerifén

Itt élsz, vagy csak ingatlanod van Tenerifén? Az adóhivatal számít rád!

Némi pénzügyi, adóügyi vénával megáldott emberként és olvasva itt-ott néhány szösszenetet, felmerült bennem az adózás kérdése. Van valami tennivalónk ez ügyben? Igen, sajnos van.

Adóhivatal TenerifénElőször is el kell döntenünk, hogy fiskális szempontból rezidensek vagyunk-e, vagy sem. Amennyiben egy évben 182 napnál többet tartózkodsz az országban, akkor az adóhatóság rezidensnek fog tekinteni. A 182 nap lehet többszöri alkalommal összeadódva, vagy folyamatos tartózkodás. Ez független attól, hogy van-e „rezidens” kártyád, vagy nincs.

Ha a rendőrségen rezidensként regisztráltál és megkaptad a zöld kis rezidencia kártyát, az még nem jelenti azt, hogy bejelentkeztél az adóhivatalba is. Gyakori, a rendőrségen történő regisztráció után az adóhivatali bejelentkezés elmulasztása. Azon felül, hogy ez törvénysértő, ennek hátránya, hogy később, bármilyen rezidenseket (zöldkártyás) megillető kedvezményt, mentességet, különleges adókulcsot igényelnél, az elutasításra kerül.

Van „rezidens” kártyád de nincs 182 napos itt léted, akkor az adóhivatal nem tekint rezidensnek. Viszont ekkor is meg kell tenni a bejelentést az adóhivatalnál, csak másként. Úgy, mint nem rezidens.