TEN+ buszkártya TITSA

 TITSA busztársaság Tenerifén. Dinamikus, hatékony, modern tömegközlekedési rendszer. A buszközlekedés szerintem korrekt. Tiszták, kényelmesek, a legújabb biztonsági technológiával és légkondicionálóval felszereltek. Nagy része kerekesszékkel is megközelíthető. Szinte mindenhová el lehet jutni az autóbuszokkal. Az igaz, hogy a gyakori megállók, esetleges átszállások miatt több időbe telik, mint a gépkocsival való közlekedés.

A "titsa.com" oldalon már otthonról érdemes tájékozódni, megtervezni a kirándulásokat. Az oldalon van térkép, menetrend, viteldíjszámítás, útvonaltervezés.

TITSA jegyautomata TenerifénA viteldíjat az autóbusz vezetőnél is ki lehet  készpénzben fizetni. Jegyet az autóbuszállomásokon és az automatákból is lehet vásárolni max 10 euróig. Nagy címletet a vezető nem köteles elfogadni.

TEN+ kártya használata a legpraktikusabb és legjobb megoldás a viteldíj fizetésére.  A kártya ára 2 Euró és az utolsó feltöltéstől számítva egy évig érvényes. Feltölteni 5, 10, 20, stb Euróval lehet. Ezt a feltöltött összeget utazhatjuk le. Ten+ kártyával történő utazás kb. 30% kedvezményt biztosít. Pl. Déli reptérről Puerto de la Cruzba a viteldíj egyszeri jeggyel 13,55 Euró, Ten+ kártyával ez csak 9,55 Euró. 

Használata nagyon egyszerű. Felszálláskor a gépkocsivezető melletti leolvasóhoz kell érinteni. Leszálláskor (hátsó ajtónál) szintén érinteni kell. A kártyáról a megtett útnak megfelelő összeget emeli le, egyben a kijelző a fennmaradt értéket is mutatja ami a kártyán maradt.

Ezt a kártyát bárki használhatja. Nem névre szól, át is ruházható. Amennyiben ketten vagytok akkor is elég egy darab 2 eurós kártyát vásárolni. Csak felszálláskor szólni kell a vezetőnek, hogy ketten utazok.

Megvásárolható autóbuszállomásokon, dohányboltokban, kioszkokban, TITSA automatákban. Egy ilyen automata található a déli reptér előtt az autóbuszmegállóknál. Ez az automata látható a fenti fotón is. 

TEN+ Turisztikai kártya

Napi és heti címlet van. A napi 10 euró, az első használattól számított 24 órán át érvényes. A heti 50 euró és 7 napig érvényes. Korlátlan használatot biztosít minden autóbusz és villamosvonalon.

TEN+ SENIOR arcképes, személyre szóló kártya

65 év feletti tenerifei lakos igényelheti a Cabildo de Tenerife polgári szolgálati irodáiban. 

Ára 1 hónapra 30 euró és minden busz- és villamosvonalra érvényes az egész szigeten, kivéve a Teide és a Teno vonalakat. Érvényes a váltást követő hónap ugyanazon napjának 24:00 óráig. Nem szükséges minden hónapban megvásárolni, de egy évben egyszer mindenképpen, hogy a kártya érvényessége megmaradjon. 

Ezt a kártyát csak felszálláskor kell az autóbuszon lévő leolvasóhoz érinteni. Leszálláskor nem szükséges, mivel ez korlátlan használatot biztosít.

TEN+ JUB arcképes személyre szóló kártya

Nyugdíjasok (65 év feletti) részére adható szociális támogatású kedvezményes kártya, amennyiben az igazolt havi nyugdíj összege nem éri el a szakmaközi minimálbért, 650 eurót. Az esetben is igényelhető tenerifei lakosoknak, ha a nyugdíjat Magyarország Forintban magyar bankszámlára folyósítja. Tehát nem szükséges a nyugdíj külföldre történő utalása. 

A nyugdíj összegének igazolására a korábban bankszámlanyitáshoz lefordíttatott igazolás felhasználható.

A kártyára 12 eurót kell feltölteni, az utolsó feltöltéstől számított egy évig érvényes. Viteldíj nagyon kedvező. A fenti példánál maradva, déli reptérről Puerto de la Cruzba a viteldíj egyszeri jeggyel 13,55 Euró, Ten+ kártyával 9,55 Euró, ezzel az arcképes kártyával csak 2,87 euró. Városon belüli járat esetén 1,35 euró helyett 0,3 eurót von le egy útra. 

A kártya mindig csak 12 euróig egészíthető ki. 

TEN+ arcképes, kedvezményes kártyák a Cabildo de Tenerife polgári szolgálati irodáiban igényelhetők. Északon Oratavában: Plaza de la Constitución, 4,  (előzetes időpont egyeztetés 901501901). 

További igénylési pontok:

Oficinas de Registro y Servicio al Ciudadano

Santa Cruz de Tenerife (Registro General), Plaza de España, 1

Teléfono: 901 501 901, Correo electrónico: dac20c6f2010ea6c155bae6fb53a8836

Arona, Los Cristianos

Calle Montaña Chica, sin número. Edificio el Verodal

Granadilla de Abona, Calle San Antonio, 13

Güímar, Plaza del Ayuntamiento, 8

Icod de Los Vinos, Calle Key Muñoz, 5

La Laguna, Plaza del Adelantado, 11

Pabellón Insular Santiago Martín, Calle Las Macetas, sin número

Santa Cruz de Tenerife, Calle Alcalde Mandillo Tejera. 8

Tacoronte, Carretera Tacoronte-Tejina, 15

Elnézést kérek, a Ten-JUB kártya igénylésnél korábban 900 euró maximum nyugdíj szerepelt, de az csak egy akciós kampány volt, korlátozott számban kibocsátva, korlátozott időre.