Betegbiztosítás Tenerifén

Egészségbiztosításra mindenkinek szüksége van, szüksége lehet.  Átmeneti tartózkodás – tehát például nyaralás, városlátogatás alatt orvosi ellátásra van szükség - kizárólag meghatározott és orvosilag indokolt esetben – az Európai Unió más országaiban is a magyar egészségbiztosítás terhére vehet igénybe ellátást. Ez a jogosultság pedig a Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. 

Három hónapnál hosszabb ideig való tartózkodás esetén egyéni betegbiztosításra lesz szükségünk. 

Ez a tartózkodás státuszától függően különböző.

 • Munkavállalóknak, vállalkozóknak spanyol TB jogviszony (Seguridad Social). 
 • Nyugdíjas vagy, azaz Magyarország folyósítja a nyugdíjadat, akkor jogosult vagy Tenerifén is  teljes körű egészségügyi ellátásra, ugyanolyan feltételekkel, mint a spanyol állampolgárok. 

A rossz hír az, hogy ez nem automatikus, ezt is el kell intézni valahogy.

 • Kérelmet kell benyújtani a lakhely szerinti Kormányhivatal Megyei Egészségbiztosítási Osztályán, ill. Budapestieknek és Pest megyei lakosoknak a Fővárosi Egészségbiztosítási Főosztályán (1139 Budapest, Teve utca 1/a-c., II. sz ügyfélszolgálat) az S1 Ex. E121) jelű nyomtatvány kiállításáért.
  Ügyintézési idő kb. 1 hét.        
  Kérelem letölthető ITT.
 • Ezzel a magyar S1-es igazolással kell bejelentkezni Tenerifén a lakóhely szerinti SEGURIDAD SOCIAL egészségbiztosítási intézményénél. Ne aggódj a magyar nyelvű igazolást nem kell lefordíttatni. A nyomtatvány rovatai számozottak, ez alapján van a spanyol tükörképe.   
  S1 nyomtatvány minta. Tájékoztatásul letölthető ITT.
 • Puerto de la Cruz lakóhely esetén Seguridad Social címe: Calle Pintor Hernández Quintana 3, 38300 La Orotava. 
 • További Inss irodák listáját a szigeten, letöltheted ITT. 
 • A spanyol igazolást azonnal, helyben kiállítják. 
 • Health Center Casco Botanical Puerto de la CruzA spanyol igazolással fel kell keresni a területileg illetékes "háziorvosi rendelőt" (Health Center Casco Botanical). Itt is nyílvántartásba vesznek, orvos választás után. Ami végül is zsákba macska, hiszen az orvosokat nem ismered, csak a nevük alapján kiválasztod amelyik szimpatikus.
 • kb. egy hét elteltével átveheted az egészségügyi kártyádat. A mágnescsíkkal ellátott kártya a spanyol állampolgárokra vonatkozó azonos feltélekkel jogosít fel teljeskörű egészségügyi ellátásra. A kártyával tudod kiváltani a felírt gyógyszereket is.

Betegbiztosítási kártya TenerifénAz első látogatás alkalmával az orvos felveszi az anamnézist. Rendszeresen szedett gyógyszerek dobozait legjobb ha magaddal viszed. Általában a bemutatás alapján az orvos jóváhagyja, de melyekhez nálunk is szakorvosi vélemény szükséges, azokhoz valamilyen dokumentációt vár. Pl. kardiológus javaslat.  

Minden magyar gyógyszernek meg van a spanyol megfelelője, csak más névvel, ill. a hatóanyag tartalom is gyakran eltér. Éppen ezért, ha teheted a legfontosabb gyógyszereket érdemesebb Magyarországról magaddal vinned. 

Azokhoz a gyógyszerekhez melyek támogatást élveznek, nagyon kedvező áron lehet hozzájutni. Minden támogatott gyógyszerre egységesen 90% támogatás van. Tehát csak 10% a fizetendő.