Barraquito

Barraquito a fenséges kanári kávé története

A kávé, amely Santa Cruz de Tenerifén született, ellenálhatatlan íze miatt sok hűséges rajongója van. Sajnos a Kanári-szigeteken kívül csak elvétve lehet vele találkozni.  

A híres kanári kávé eredete a 20. század közepére nyúlik vissza. Azt mondják, hogy egy Barraco nevű férfi minden nap betért az Imperial bárba Santa Cruzban. Megreggelizett, és rendelt egy hosszú kávét sűrített tejjel, hosszú pohárban, egy kis pohár „43-as likőrt”, egy citromhéjat és egy kis őrölt fahéjat. Rendszeres vásárlóként, amikor meglátták, hogy belép a bárba, már el is kezdték készíteni a mai finom Barraquito-t. Vannak más elméletek is, de azok nem kerültek megerösítésre.

Más történetek egy másik emblematikus bárba, a „Los Paragüitas”-ba helyezik , szintén Santa Cruz de Tenerifén . Másrészt azt is mondják, hogy a " Barraquito "-t Manolo Grijalbo úr egy Santa Cruz de Tenerife-i kioszk tulajdonosa találta fel, amely művészek és üzletemberek találkozóhelyévé vált.

Receptje:

Először egy hosszú borospohárban egy kevés sűrített tejet tesznek, ezt követi a 43-as likőr, majd a kávé és natúr tej teszi teljessé az alkotást. A tetejét fahéjjal szórják me és egy kis szelet citromhéjjal díszítik.

És bár hűséges rajongói szerte a világon vannak, sajnos Tenerifén kívül nem lehet megkóstolni (ízének titkos összetevője a kanári éghajlat).

A barraquito édes összetevői azt jelenti, hogy ellenállhatatlan íze egy jó étkezés után sem hiányozhat, de a nap bármely szakában is kívánatos.

A tipikus barraquito mellett megtalálható a zaperoco (extra likőrrel) vagy a „leche y leche” („tej és tej” likőr nélkül).

Tudtad, hogy ezt a kávét Spanyolországon kívül nehéz elkészíteni, mert a „Likor 43”-at nem könnyű beszerezni?

Tudod hogyan élvezd az autentikus Barraquito Canariot ?

A kanáriak tudják hogyan kell élvezni azt, ami az övék. Tudod hogyan?

1- Választanak egy jó társaságot, legyen szó barátokról, családtagokról vagy munkatársakról.

2- Leülnek egy csendes bárban, ahol lehetőség szerint csodálatos strandjaikra és tájaikra nyílik kilátás.

3- Mély levegőt vesznek, és azt mondják: Gyerekek, ez az élet! És belekortyolnak a mennyei italukba.

A Zaperoco ugyanaz, mint a Barraquito? Mi az a te és tej?

Érdekes módon az évek során a barraquito-t különböző módon hívták , például speciális barraquito-nak. A Kanári-szigetek még Tenerife szigetének északi részén, Puerto de la Cruztól Buenavistáig Zaperoco-nak hívják ezt a különleges kávéfajtát. Miért?

Zaperoco vs Barraquito

Elvileg az egyetlen különbség a kettő között az a hely a szigeten, ahol felszolgálják . Bár egyes szigetlakók azt állítják, hogy a zaperoco-t az ital mennyisége különbözteti meg a barraquitótól, ez a jellemző azonban függ a bártól és az ügyeletes pincértől is.

Mi az a leche y leche? És egy különleges barraquito?

A kanári nagyon kávés nép, ezért reggel vagy munkaidőben különféle kávé alapú italokat fogyasztanak, így elkerülendő az alkoholfogyasztás. Emiatt jelent meg a sima "Barraquito", amikor nem akarod, hogy benne legyen az alkohol és a "Special Barraquito", a klasszikus barraquito a 43-as likőrrel.  

A Kanári-szigeteken a barraquitóhoz hasonló (szesz, fahéj és citrom nélkül) egy másik leggyakrabban fogyasztott kávéalapú ital a "cortado de leche y leche". Kávéból, természetes tejből és sűrített tejből készül, ízlés szerint hosszú pohárban vagy rövid pohárban kínálják.