Fontos változás az Európán belüli utazások szabályaiban 2022.02.01.-től

2022.01.27.

2022. január 25-én az EU-27 elfogadta azt a kezdeményezést, miszerint az utazási korlátozásokat ne az indulási ország járványügyi besorolásához, hanem az utazó egyéni egészségügyi helyzetéhez igazítsák.

A javaslat lényege, hogy az EU digitális COVID igazolással rendelkezők további korlátozások nélkül utazhassanak az unió területén belül.

Ennek értelmében a teljes oltási programot, a betegségből való közelmúltbeli felépülést vagy az utazás előtti negatív tesztet igazoló uniós EU digitális COVID igazolással rendelkező utasok mentesülnek a karantén vagy a célállomásra való megérkezéskor elvégzendő további diagnosztikai vizsgálatok alól.

 

OLTÁSOK

Az EMA/WHO által engedélyezett vakcinákról szóló igazolások a teljes oltási program utolsó adagjának beadását követő 14. nap után 9 HÓNAPON ÁT érvényesek. Ha az illető megkapja az emlékeztető oltást, akkor az oltási bizonyítvány érvényessége határozatlan idejűre változik.

Spanyolországban a beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Moderna.

Az EMA/WHO által nem engedélyezett vakcinákkal történt oltásokról kiállított igazolásokat is elfogadják abban az esetben, ha az utolsó beadott adag az engedélyezett vakcinák egyike és az oltás dátumától az utazás napjáig több, mint 14 nap, de nem több, mint 9 hónap telik el.

GYÓGYULTSÁGI IGAZOLÁS

A legalább 11 NAPPAL az első pozitív NAAT diagnosztikai tesztet követően, de legfeljebb a mintavétel időpontjától számított 180 nap elteltével kiállított gyógyultsági igazolásokat fogadják el. A beutazáshoz NEM ELEGENDŐ a pozitív NAAT diagnosztikai teszt nélkül kiállított orvosi igazolás.

TESZTEK

A Spanyolországba történő megérkezés előtt 72 ÓRÁVAL elvégzett NAAT - nukleinsav-amplifikációs tesztek (pl. PCR, TMA vagy LAMP) vagy a megérkezés előtt 24 ÓRÁVAL elvégzett RAT – antigén gyorstesztek, QR kóddal ellátott, angol, spanyol, német vagy francia nyelven kiállított negatív eredményét fogadják el.

FÁBÓL VASKARIKA – ez saját véleményem, mivel:

Az EU általános ügyekért felelős miniszterei által jóváhagyott változtatások csak ajánlások és nem bírnak kötelező érvénnyel, tehát a tagországok eltérhetnek ezektől az új szabályoktól és további beutazási korlátozásokat vezethetnek be. Utazás előtt mindig tájékozódjanak a célország beutazási szabályairól!

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa a Kanári-szigeteken 2022. január 26.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!