Ingatlanvásárlás procedúrája lépésről-lépésre

Vegyük sorra a teendőket

Nulladik lépés: profi spanyol nyelvtudás hiányában  válassz, egy írástudó spanyolul beszélő, lényeges információk birtokában lévő segítőt. 

Vigyázat! A túl nagy jóakaratot sugárzó, önként jelentkezők segítségét fenntartással kell fogadni. Előbb-utóbb az önzetlen segítségért nagy árat fizethetsz.  

Aki ingatlanközvetítéssel foglalkozik az a szükséges teendők tudója. Az ingatlanközvetítésnek ára van. Ezt általában az eladó fizeti. A hozzá kapcsolódó ügyintézést viszont már a vevőnek kell állnia. Mindig előre fixálni kell, milyen feladatot és mennyiért  végeznek el helyettünk. 

Itt tudnom ajánlani, saját tapasztalataink alapján Bodó Viktóriát. Sok éve a szigeten él, mint vállalkozó, hivatalosan ingatlan közvetítésével foglalkozik, budapesti ingatlanirodai háttérrel. Megkeresi az igényeidnek megfelelőt, de az általad talált ingatlan tulajdonosával is felveszi a kapcsolatot. Keresd bátran, megbízható, szolgálat kész.  (Tel.: +34 603 29 15 03  WhatsAppon is hívható)

 • Az első lépés az un. „NIE” szám (Numero de Identificacion Extranjero)  igénylése, megszerzése. Ez a legelső hivatalos dokumentum, amelyre mindenkinek, mindenkor szüksége lesz, amennyiben Tenerifén nem csak a szabadságát kívánja eltölteni. Ez a szám a külföldiek azonosító száma. >>>> NIE szám fogalma, igénylése
 • bankszámlát kell nyitnunk, a pénzmozgásoknak itt kell realizálódnia. A vételárnak, átírási illetéknek, később az ingatlanadónak, közüzemi díjaknak, esetlegesen a közösköltségnek. >>>> bankszámlanyitásról bővebben 
 • megegyezés az eladóval. Alkudni lehet, bár nem biztos, hogy sikerül. A hirdetett árba általában belekalkulálják az alku lehetőségét. A megegyezéssel egyidejűleg foglalót kell fizetni (utalni). Mértéke kb. 10%, de ennek mértéke is megegyezés kérdése. Ekkor megállapodás születik a szerződés véglegesítésének időpontjáról. Ezt az időpontot a közjegyző (Notárius) adja.
 • csekket kell kiállítattni a számlavezető bankunknál, a vételár és a foglaló különbözetéről a vevő részére.
 • adás-vételi szerződés aláírása a közjegyzőnél. Mindenképpen személyes legyen a jelenlét. Nincs szükség ügyvédi közreműködésre. A spanyol közjegyző pártatlan és köteles gondoskodni arról, hogy az aláírás során mindkét fél érdekei védve legyenek.
  A közjegyző vizsgálja meg az ingatlan tulajdonviszonyait, az ingatlanadó rendezettségét, biztosítja a törvényességet.
  Ez a procedúra több óráig is eltarthat. Először egy tervezetet készítenek, ennek elolvasása és jóváhagyása után készül az első végleges változat. Ezt írja alá minden érdekelt fél. 
  Itt elfelejthetjük a Magyarországon megszokott 1 és fél, max. 3 oldalas szerződést. Az első változat kb.38 oldal. 
 • vételár kifizetése. A szerződés aláírását követően történik a vételár kifizetése. Ez egyszerű, a bank által kiállított csekk átadásával letudható. E közben a közjegyző elkészíti a részünkre átadandó szerződési példányokat. Ez még mindig nem a végleges kivitel. Közjegyzői díjat, átírási költséget a vevőnek a helyszínen kell fizetni. 
  A végleges változat több hét után készült el, melyet szintén a közjegyző ad át egy meghatározott időpontban. Ez a példány kibővült az összes beadott, a közjegyző által feltárt dokumentumok másolatával, az előleg és a  csekkek fénymásolatával, és még ki tudja mivel. kb. 62 oldalra is bővülhet.

Ha mindezen túl jutottál, jöhetnek a közüzemek.

Ami biztosan van, az a villamosenergia. Endesa Több áramszolgáltató közül lehet választani. A kw árak eltérőek és mindegyik más típusú kedvezménnyel kecsegtet. Nekünk az Endesa áramszolgáltató jött be. Elég bonyolult. Különböző variációk vannak a szerződéskötésre. Telefonra letölthető appon keresztül lehet kontrolálni a napi fogyasztást. A számlázás elektronikusan történik, az ellenértékét a bankszámláról emelik le. 

Vezetékes gáz nincs a szigeten. PB gáz van, aki sütni-főzni ezzel szeretne, lehetséges, vagy villanytűzhellyel, főzőlappal.

Vezetékes víz.  Általában a közös költség tartalmazza a vízfogyasztást ahol nincs vízóra. Amennyiben van saját vízórád az Aqualia vízgazdálkodási vállalattal kell szerződést kötni. 

Közös költség. Társasházak esetében itt is kell fizetni. Mértéke az egyes ingatlanoknál változó. Függ a lakás méretétől, valamint attól, hogy a vizet tartalmazza-e, de láttam már hirdetésben egészen rémisztő összegeket is.  Erre még a vásárlás előtt érdemes rákérdezni. Kedvező ingatlan árhoz társulhat horrorisztikus állandó havi kiadás.

Szemétszállítás. Negyedévente kerül levonásra.