Rezidens kártya igény

Turistaként 3 hónapot tölthetsz el bármely Uniós országban.

Három hónapnál rövidebb ideig való tartózkodás turisztikai jellegű. Spanyolországban, aki 182 napnál hosszabb ideig tartózkodik, automatikusan „rezidensnek” minősül. A kérdés az, hogy ezt hivatalosan, vagy feketén teszed. Bejelentkezés nélkül is el lehet lébecolni valameddig, kérdés az, érdemes-e.

Aki nyilvántartásba veteti magát, annak részére kiállítják az alábbi igazolást, ami egy kis bankkártya méretű, zöld színű  kártya: Rezidens kártya

Uniós polgár regisztrációs igazolása (Certificado de registro de ciudadano de la Union)
A külföldiek központi nyilvántartásáért felelős személy igazolja, hogy „XY”
közösségi lakos Spanyolországban (Residente comunitario en Espana ).

Személyes adatokon túl tartalmazza NIE számodat, nemzetiséget, a spanyol (tenerifei) lakcímet.

A kártyának nincs lejárati ideje. Azonban, ha 12 hónapnál hosszabb ideig távol marad az országtól a rezidencia technikailag megszűnik. Ki és hogyan tudja ellenőrizni, azt nem tudom.

Összefoglalva, ha és amennyiben úgy döntesz, hogy Tenerifén akarsz élni, de legalább is hosszabb ideig tartózkodni, jog követően tartózkodási engedélyt kell kérned, amit a köznyelv rezidenciának hív.

Kiváltásának vannak feltételei, de egyben nagyon sok előnye is.

Mi az ami szükséges az igény beadásához?

 • Betegbiztosítás meglétének igazolása. Ez a tartózkodás státuszától függően különböző. Nyugdíjas esetében itt elegendő a magyarországon kiállított igazolás.   >>> bővebben
 • Útlevél. (Beutazni magyar személyi igazolvánnyal is lehet, de a hivatalok az útlevelet preferálják. Ezért azt mindenképpen érdemes magadnál tartani a hivatalos ügyek intézésének idején.)
 • Bankszámla és banki igazolás a 12 Euro ügyintézési díj befzetéséről.

Miért jó neked, ha rezidens vagy?

Számtalan kedvezmény illet meg, ha megszerezted a rezidens kártyát.

 • utazási kedvezmény, mely 75 % a Kanári szigetek között, valamint a szigetekről a félszigetre kedvezményt biztosít utazásaidhoz . Ezt repülőgépen, kompon, hajókon is igénybe vehetjük. Feltétele egy félévente megújítandó Önkormányzati igazolás.
 • belépőjegyek kedvezménye, múzeumokba, aqua parkokba, Lorro parkba, uszodákba, konditermekbe.
 • buszbérlet dolgozóknak, nyugdíjasoknak, gyerekeknek igényelhető kedvezmény. Nyugdíjasok több féle kedvezményre jogosultak. Erről a TITSA oldalon több infót olvashattok. >>> TITSA
 • bankszámla fenntartásért alacsonyabb díjat kell fizetni
 • jobb feltételekkel kaphatunk jelzálogkölcsönt
 • nem kell „fiktív jövedelemadót” fizetni. (Az a külföldi, aki nem rendelkezik rezidens státusszal, de ingatlan tulajdona van, évi 2% adót kell fizetnie a névérték után, akkor is, ha ténylegesen nem adja bérbe az ingatlanát.)
 • ingatlan eladásnál a vevőnek nem kell visszatartani 3%-ot az esetleges értéknövekedés utáni adó fedezetére
 • 65 év feletti rezidens, amennyiben 3 éve él az ingatlanban, majd azt értékesíti, nem kell adót fizetnie az értéknövekedés után.
 • rezidens státusz megszerzését követő 12 hónapon belül vámfizetés nélkül hozhatod be vagyontárgyaidat Tenerifére bizonyos feltételek mellett. Pl. gépjármű
 • van egy valamilyen 99,9%-os ajándékozási és öröklési adó kedvezmény is, de ezt még nem igazán sikerült értelmeznem, ezért ezt ne vegyétek készpénznek.

Természetesen kötelezettségeid is lesznek