Bankszámla nyitása

Bankszámlára szükséged lesz, amennyiben Tenerifén kívánsz hoszabb ideig tartózkodni, vagy élni. NIE szám megszerzése után bankszámlát kell nyitnunk, a pénzmozgásoknak itt kell realizálódnia. A vételárnak, átírási illetéknek, később az ingatlanadónak, közüzemi díjaknak, esetlegesen a közösköltségnek.

Bankszámla nélkülözhetetlen annak is aki munkavállalás céljából kíván letelepedni, vagy vállalkozást indítani.

Bank választás

Bankoknak se szeri, se száma a szigeten. Ha nem tudsz választani, az ingatlanos biztosan ajánlani fog egyet.  Mi az akkori szálláshelyünkhöz legközelebbi bankfiókot kerestük fel. A bank neve: Bankinter. 

 

Számlanyitás meglepően könnyen ment. Útlevél és a nyugdíjas határozat (egy magyar nyelvű papír) bemutatása után számlával és bankkártya igényléssel rendelkeztünk. Boldogan távoztunk, mivel korábban arról szóltak a beszámolók, hogy mindenféle igazolásokat kérnek.

Viszont fél év múlva felszólítottak, hitelesített fordítással igazoljam, hogy Magyarországon nyugdíjat folyósítanak részünkre. No, ez már nem volt egyszerű. Ekkor elkezdődött a kutakodás az interneten.

  • nem elegendő az ún. hivatalos fordítás, azt még felül kell hitelesíteni. 
  • "Apostille" a külföldi felhasználásra szánt okiratok felülhitelesítése, ami valójában annyit jelent, hogy tanúsítják a felülhitelesítendő szerv aláírásának és bélyegzőjének valódiságát, viszont az okirat tartalmát nem vizsgálják. 
Viszont megtaláltuk a legegyszerűbb, áthidaló megoldást: A közjegyzői feladatok végzésére felhatalmazott konzuli tisztviselő hiteles fordítást készíthet vagy tanúsíthatja a más fordítók vagy fordítóirodák által készített fordítások helyességét.
 
Tenerifén tiszteletbeli konzul működik. (Kanári-szigetek Magyar Tiszteletbeli Konzulátusa) Elkészítette a fordítást, melyet a bank már elfogadott. E dokumentumnak később, a kedvezményes nyugdíjas buszkártya igénylésénél is nagy hasznát vettük. 
Fordításra a Magyar Álllamkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának azt az egy oldalas igazolását adtuk át, melyen év elején igazolják az előző évben folyósított nyugdíj összegét és közlik a tárgyévben történő folyósítás havi összegét. Ennek a fordításnak 2019-ben 45 Euró/db volt a díja. Nem kevés, de még így is kedvezőbb, mint ha fordítóiroda szolgáltatását, ennek a felülhitelesítését vettük volna igénybe. Nem beszélve az ügyintézési maceráról.

Ha jogszerűen huzamosan tartózkodik valaki az Európai Unió valamelyik tagországában, joga van ahhoz, hogy banki alapszolgáltatásokat biztosító folyószámlát nyisson. A bank nem tagadhatja meg a számlanyitási kérelmet pusztán arra hivatkozva, hogy nem abban az országban élsz, mint ahol a pénzintézet működik.

A bank akkor utasíthatja el jogszerűen a számlanyitás iránti kérelmet, ha a kérelmező személy nem felel meg a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megakadályozását szolgáló uniós szabályoknak.

Pl. ha nagyobb összegű készpénzt kíván valaki befizetni, igazolnia kell annak eredetét. 

Egyes pénzintézetek feltételül szabják, hogy igazold, valódi és jogos érdeked fűződik a számlanyitáshoz. Ilyen jogos érdek lehet a munkavállalás, ingatlanvásárlás.